Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

A Gould amandina táplálása:

 

Az etetés:

 

A madártartás legfontosabb eleme az etetés. A jó eleség egy rosszabb minőségű madárból is szépet csinálhat, míg a rossz táplálás ellentétes hatást eredményez. Kis túlzással azt is mondhatjuk,hogy az eleség megölheti vagy meg is hosszabíthatja egy madár életét. A tápláléknak kiegyensúlyozottnak kell lennie, és semmi esetre sem unalmasnak. Figyeljünk oda, hogy az eleség tartalmazzon ásványi és nyomelemeket, amik hosszú távon ugyanolyan fontosak, mint az alaptáplálék.

 

 

Néhány madártartó addig nem tesz új magot a madár elé, míg az nem ette meg az összes táljában található magot, mások gyakran cserélik a magot a tálban. Mindkét módszer létezik, de had szóljak a második érdekében. Egy kevert állománynál  félénkebb madarak a háttérbe szorulnak, így sosem jutnak egyes magokhoz. Én ezért össze is szoktam keverni a magokat, hogy a madarak véletlenszerűen találjanak rá. A maradékot naponta távolítsuk el. Persze,ha csak egy-két madarunk van pontosabban meghatározhatjuk a szükségleteiket. Ha csak néhány madarunk van , legegyszerűbb, ha veszünk egy csomag előre gyártott keveréket. Figyeljünk oda, hogy az alapanyagok jó minőségűek legyenek, megbízható helyről vásároljunk. A jó mag fényes , tiszta, friss. Hogy így is maradjon, tartsuk száraz, légmentesen záró üvegben,vagy egérbiztos helyen, mint például egy műanyag edény vagy kenyértartó. Sose hagyjuk papírzacskóban vagy nedves helyen, mert a mag eltűnhet vagy megromolhat.

 

Néhány tenyésztőnek pontos receptje van a helyes keverésről,ezekhez azonban nem érdemes túlságosan ragaszkodni, hiszen az alapanyagok és a madarak igényei változnak. A legegyszerűbb, ha megveszünk egy tétel magot és egy kis edényben összekeverjük az olajos és ásványi anyag tartalmú magvakat. Több olajos magot használjunk ősztől, több kölest a párzási időszak előtt.

 

A vitaminok fontosak a madarak számára, a legjobb ha ezeket zöldfélékben adagoljuk. A tyúkhúr a legfontosabb forrás,de a pitypang, aggófű, pásztortáska, és más füvek, vadvirágok is fontos alapanyagok, különösen költőidőszakban. A madarak szintén szeretik a termesztett növények közül a spenótot és a salátát . Győződjünk meg róla, hogy a kert vagy a rét nem permetezett vagy szennyezett-e, de a biztonság kedvéért  jobb ha mindig megmossuk a növényt.

 

A csiráztatott magok magas vitamintartalmuk miatt egy egészséges étrend szerves részei. Ha hideg vízben beáztatunk magokat, azok két három nap alatt kicsiráznak. Már sokan sokféle képp írtak a csiráztatásról, magam részéről a 72-órás mellett teszem le a voksomat. Hosszú évek óta, soha semmi gondom nem volt a csiráztatással. Későbbiekben majd részletezem, hogy én hogy csinálom. Fontos mielőtt a magot a madárnak adnánk szárítsuk meg.

Élő eleség a legtöbb fogságban tartott madár számára fontos. Akár fiatal, akár felnőtt  madár esetében ne feledkezzünk meg arról,hogy az élet sója a változatosság, és mindig gondolkozzunk valami új kipróbálásán.

 

 

Mageleség

 

 

 
A Gould amandina fő eleségét egy magkeverék képezi, mely  különböző  kölesfélékből áll.
Az ezüst, szenegál, manna, japán, és plata kölest részesíti előnyben.
Más fajokat mint például a vörös kölest is elfogyasztják,de sokkal kisebb mennyiségben.
Tanácsos továbbá a kölesféléket fénymaggal keverni. Ennek tápanyagtartalma a kölesfélékkel messzemenően megegyezik, ellenben 10%-kal kevesebb szénhidrátot, és 5%-kal több fehérjét tartalmaz. Ezért a fiókanevelésnél nagyobb arányban etetjük. Az aminosavak tekintetében kiegészítik egymást a köles és a fénymag.Az utóbbi relatív sok Triptophant,egy aminósav félét tartalmaz,melyből a madarak a tojásrakáshoz, növekedéshez, és tollazat felépítéséhez szükséges Nicotin savat képzik.

Minden kölesféle tartalmaz cystint, lyxint és methionin aminósavakat, melyek a fénymagban eltérő mennyiségben vannak jelen. Így egészíti ki egymást ez a két mageleség.A kereskedelemben kapható exota keverék általában a megfelelő arányban tartalmazza mindkettőt.

 

                                                                 Forrás: Müller Nándor írásából
  

 
Általam összeálított mag keverékek amit etetek!
 
 Tenyészkeverék
 
 
   40% fénymag
       28% sárga köles
      15% fehér köles
      10% vörös köles 
    6% muharmag
1% perilla
 
..........................................................................................................................................................................................
 
Alap takarrmány
 
 
34% fénymag
25% sárga köles
13% fehér köles 
10% vörös köles
17% muharmag
1% perilla  
 
.................................................................................................................. 
 

 Ezen magkeverékeken felül,külön edényben kínálom még 50-50%-os arányban kevert csépelt fürtös kölest, és muharmagot.Ebből igen komoly mennyiséget képesek fogyasztani főként a leválasztott fiatalok.Mindezek mellett,vagy után természetesen a csíráztatott mag sem maradhat el,amit az év minden napján biztosítok madaraim számára.

 

 

 

 

Csíráztatott mag elkészítése,ahogyan én csinálom!

 

 

 1,

 

Kép

 

Első lépésként egy meghatározott mennyiséget teszek a csíráztató edényben.Majd felengedem friss hideg vízzel,tehát beáztatom,és szoba hőmérsékleten állni hagyom 24-órán át.
Ezt követően alaposan át mosom hideg folyó víz alatt,mosás után lecsepegtetem,és a következő edényben teszem a magokat,és ismételten lefedem. (dunsztolom)

 

 


 2,

 

Kép

 

   A lecsepegtetett magokon egy nap eltelte után már láthatóan megjelentek a csíra képződmények. Többen ezen állapotban etetik fel madaraikkal.Természetesen már ebben az állapotban is lehet gond nélkül etetni, hiszen itt a magok még teljes energia tartalommal bírnak. Egy újabb alapos átmosás,és szárítás után adható a madaraknak.

  3,

 

Kép

 

Harmadik napon már jól látható némely mag akár egy cm.-es csírát,hajtást hozott.Ezt a kicsirázott eleséget,szikkasztás (szárítás) után adom a madaraknak akár így natúr állapotban,de keverni is szoktam tojásos száraz lágy eleséggel.A megmaradt keveréket hűtőben tárolom,így napokig frissen tudom tálalni a madarak elé.

  


 

4,

 

Kép
 

Itt látható képeken már az etetés előtti állapotban.A csíráztatott mag össze keverve száraz tojásos lágy eleséggel,kevés reszelt sárgarépával,és apróra vágott friss saláta levéllel.

 

Kép

  

Csíráztató edények!

 

 

Kép

Kép

  

 Csíráztató edény amit használok,igen praktikus,könnyen tisztítható,és így folyamatosan nap mint nap tudom biztosítani madaraim számára a változatos friss eleséget.

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.