Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


       A standard Gould Amandina


           Vörösfejű Gould Amandina

 


A hímeknél az arc maszkjának felső részének nagyon erős pirosnak kell lennie fekete toll nélkül, a
tojóknál viszont elfogadhatók a fekete tollak kis mennyiségben, mivel nagyobb mennyiségű  melanin figyelhető meg ennél a nemnél.
A hímeknél egy vékony 0,7 mm-es, a nőstényeknél 1 mm-es folyamatos és szabályos fekete csík (dísz) szegélyezi a nyakszirten mindkét oldalról a fejet. Ez a vonal a toroknál tompaszögbe alakul át és továbbhaladva egy igazi fekete trapezoid formát alkot. Ha ez a vonal nem folyamatos vagy szabálytalan, az hibának számít. A nyakszirt hátsó részén e mögött a vonal mögött(a hát felső része) egy széles türkizkék csík látható, ami a hímeknél erősebb, mint a tojóknál és ami hátrafelé haladva tökéletesen összemosódik az ősi Gould tipikus fű zöld színével. Ezt a bizonyos rajzolatot gallérnak nevezzük, pontosan azért, mert funkciója van a teljes rajzolatban: egyrészt, mert a hátsó színezet körbeveszi a fejet, másrészt tökéletesen elválasztja egymástól a nyak színét a begy színétől. Ha a fent leírt rajzolatból valami hiányzik, főleg a hímeknél, azt komolyan büntetik, mivel súlyos hibának számít. És mivel ilyen súlyos hibának számít, komoly büntetést szabnak ki arra a példányra, amelyik nem rendelkezik ezzel az erős türkiz színnel, vagy amelynél fehér szín található azon a területen, ahol a zöld és a türkiz összemosódnak.

 


Feketefejű Gould AmandinaA fekete csík (dísz) ennél a fajtánál természetesen nincs. A fej színe tehát

 

egységes csillogó fekete, mint ha bársony lenne. A határoló vonalnak szabályosnak kell lennie és a szürke árnyalatok nem elfogadottak. A fekete színnek a hímeknél és a tojóknál egyaránt egységesnek kell lennie, nem lehet benne minimális piros, szürke vagy narancs szín sem. Mint a vörösfejű fajtánál, a feketénél is a türkiz gallérnak nagyon erős színűnek kell lenni, és itt sem fordulhat elő fehér szín azon a területen, ahol a türkiz és a zöld összemosódnak. Ennél a fajtánál a nyak színe egybeolvad a fej színével és összességében nagyon szép és elegáns fekete színt ad.
Ez a színezet nemhez kötődő, recesszíven öröklődik a vörösfejű fajtánál, míg a sárgafejűnél dominánsan. Egy fekete fejű hím tehát csak sárgafejű hordozó lehet.
Példa: Fekete fejű hím és vörösfejű tojó esetében: 50% vörösfejű hím fekete fejű hordozó és 50% vörösfejű tojó.Sárgafejű Gould Amandina

 

 
Ennek a fajta színezetnek a megjelenése két kísérő tényezőtől függ: első helyen a fej tollazatának strukturális módosulása igazolódik, mint a vörösfejű fajtánál. Ez annak a génnek az egyidejű működéséhez kötődik, ami nem engedi, hogy a sárga színből (lutein) vörös (astaxantin) legyen. Az arc maszk színének ennél a fajtánál erős narancssárgának kell lennie és a lehető legfényesebbnek. Minél erősebb narancssárga a madár feje, annál jobb minőségű a madár. A piros árnyalat megjelenése viszont büntetendő. A csík ugyanolyan, mint a vörösfejű fajtánál, folyamatos, szabályos és jól elhatárolható. A gallérnak jól elkülönülőnek kell lenni, a tojóknál kicsit világosabb. Ez recesszív tulajdonság a feketefejűekhez képest.

 


Példa:


Sárgafejű hím és vörösfejű tojó esetében: 50% vörösfejű hím, sárgafejű hordozó és 50% vörösfejű tojó sárgafejű hordozó.
Sárgafejű hím és feketefejű tojó esetében: 50% vörösfejű hím sárgafejű valamint feketefejű hordozó és 50% vörösfejű tojó sárgafejű hordozó.
CSŐR

A csőr vége piros színű, kivéve a sárgafejű fajtánál, ahol a csőr mindig narancssárga. Utóbbi jelenség a feketefejű sárgafejű hordozó madaraknál is megfigyelhető mivel ezek a sárgafejű fajta genetikailag meg nem jelenő hatásai: az a gén, amely a fej tollazatának strukturális módosulását eredményezi inaktív, míg az, amelyik lehetővé teszi a lutein (sárga) átalakulását astaxantiná (piros) aktív. Ha egy hímnél a csőr vége fekete, az büntetendő hiba.

SZEM

A klasszikus fajtáknál a szem színe ragyogó sötétbarna, de bizonyos mutációk esetében lehet világosabb vagy az albinóknál és lutinóknál egyenesen piros.

HÁT

A hát színének egységes fényes fűzöldnek kell lennie. Ha a törzs genetikai szelekciója, ahonnan a madár származik, nagyon erős, akkor nincs jelen két oldalt a vállnál a kék szín. Az evezőtollak hamuszürkék zöld külső széllel, de általában nagy részt nem látszanak a széles szárnyfedőktől, amik egy köpenyt alkotnak és így beborítják a szárnyakat. Ha az evezőtollak barnák, az hibának számít.

NYAK

A nyakat egy fekete trapezoid terület díszíti. Ha ezen a területen fehér foltok vannak vagy nincs toll, az hibát jelent.

MELLKAS

A mellkasnak azoknál a példányoknál, melyeknél lila színű, fényesnek kell lennie és minimális eltérés sem engedhető meg, illetve nem lehet sokkal sötétebb színű, kék vagy kékes szürke. Bármilyen fehéres szín megjelenése szigorúan büntetendő. A mellkas felső részének és a has vonalának jól kivehetőnek és szabályosnak kell lennie úgy, hogy az alsó részen egy ívet alkosson.
A fehér színű mellkasnak a lehető legfehérebbnek kell lennie, minden egyéb más szín nélkül, főleg a lila nem jelenhet meg.
A lila színű mellkasnak a lehető legegységesebbnek kell lennie, fehér foltok és melanon területek nélkül. A tojóknál ez a szín világosabb, de mindig jól megkülönböztethető a fehér mellkastól.


HAS

A has és az oldal színe nagyon fényes élénk sárga. Néhány fajtánál, melyek hasonlítanak az Ausztráliában élő fajtákhoz, szinte narancssárgák lila mellkassal, és egy úgynevezett narancssárga szalagot formál, miközben a legvilágosabb sárga lesz, mint az alsó hasi részen.

A VÉGBÉL TERÜLETE

A végbél területe fehér színű.

FARKCSONT

A farkcsontnak nagyon szép türkiz színe van, ami kékes-zölddé változik, mint a háton.
FAROK

A farok egyaránt fekete színű a hím és a nőstény madaraknál, mint a három leghosszabb farok toll, melyek központi pozícióban vannak és a Gould Amandinának az elegáns külalakját adják. A farok alatti tollak fehérek.
A farok 12 kormányzóból áll a 3 fő kormányzón kívül. Egy kormányzó hiánya is már negatív elbírálást jelent egy kiállításon
.

CSŐR

A vörösfejű madár csőre gyöngyfehér és a vége piros.
A feketefejű (nem sárgafejű hordozó) madár csőre gyöngyfehér és a vége piros.
A sárgafejű madár csőre gyöngyfehér és a vége halvány sárga.


LÁB

A vörösfejű és a feketefejű madarak lába egyaránt világos színű.
A sárgafejű madarak lába nagyon halvány sárga.

KARMOK

A vörösfejű és a feketefejű madaraknál egyaránt fehéres színű.
A sárgafejű madaraknál sárgás.


MÉRET ÉS FORMA

A standard méret a hímeknél 15 cm + a ?villa? és a 3 fő kormányzó, a tojóknál pedig 13,5 cm + a ?villa?, ami ennél a nemnél kb. 1 cm.
A formának harmonikusnak és méltóságosnak kell lennie, könnyed erőt kell sugározni. A madár nyúlánk, a robosztus madarat hibaponttal büntetik. A fejnek kereknek kell lennie kúp alakú csőrrel. A szem vonalában szűkülő fej büntetendő, illetve a kis méretű fej is. A vonalnak, ami a csőrtől indul majd a homlokon, fejtetőn, nyakszirten és háton át egészen a farokig tart, gyengéden szabályosnak kell lennie, könnyed horpadással a fejtető és a hát között.
A szárnyaknak jól kell simulniuk a test felszínéhez és a farok csonthoz, soha nem keresztezhetik egymást, csak a farok kezdeténél vannak egyben, de ott is keresztezés nélkül.
A has harmónikus formáját egy gyakorlatilag könnyed, szabályos ellipszis alakú vonallal lehet elérni longitudinális értelemben és kereknek kell lennie keresztirányban. Soha nem lehet túl nagy.
A Az áramvonalas mellkas vagy a nem kerek forma büntetendő.
A lábaknak simáknak kell lenniük és nem lehet megvastagodott pikkely rajta. Négy új van a lábon: három elől és egy hátul. A harmadik ujj kicsit szélesebb a többihez képest. Természetesen minden ujjnak meg kell lennie, máskülönben nem minősítik a madarat. Az ujjaknak párhuzamosnak kell lenniük és ugyanolyan dőlésszögüknek kell lenniük, mint a testnek. Nem állhatnak befelé vagy kifelé és nem lehetnek se túl egyenesek, se túl hajlottak az ülőlécen.
Bármilyen sebhely vagy seb a lábon az hibának számít. A karmoknak normálisnak kell lenniük, nem lehetnek se túl hosszúak, se túl rövidek, se túl szélesek és kicsit kerekek. A túl széles, szögletes, hegyes, csavart vagy dugóhúzó alakú karmok mind hibának számítanak.
A csőrnek hegyesnek kell lennie, erősnek és a fejhez képest arányosnak. Nem lehet pikkelyes, deformált vagy csipkézett. A csőr két részének, a felsőnek és az alsónak, ugyanazon a ponton kell találkozniuk. Ha túl szélesek, nem egyformák vagy csavartak, az hibának számít.
A szemnek kereknek, élénknek és csillogónak kell lennie. A homályos szem rossz egészségi állapot jele. Hártya a szem előtt beteg szemet jelent. A szem körvonalának szabályosnak kell lennie és nem lehet sem sebes, sem gyulladt.
A Gould Amandina méreténél nem csak a test hosszát kell figyelembe venni, hanem a tömege is. Manapság a válogatás egyre inkább a legimpozánsabb példányok irányába mozdul el.


TESTTARTÁS

A Gould Amandinának természetes pózban kell tartania magát az ülőfán, emelt fejjel, karcsún, de sohasem túl mereven. 40 fokos szöget kell bezárnia az ülőfával. A madárnak nyugodtan kell pihennie az ülőfán, vagy ugrálni egyikről a másikra. A feje nem süppedhet bele a vállába. Minden rendellenes mozgás (pl. a fej oldalirányú mozgása) büntetendő.

TOLLAZAT

Amikor megpillantjuk ezt a madarat, először a gyönyörű színeivel és tollazatával hívja fel magára a figyelmet. Ez két olyan tulajdonság, ami az ausztrál Amadinánál is megtalálható, de a Gould Amandina mondjuk úgy, hogy ezt túlszárnyalta. Minden olyan példány, ami bármilyen eltérést mutat vagy hiányzik néhány tolla, az büntetendő.
Jól kell a testhez simulnia, nem hiányozhat néhány toll sem se a csőr, se a szem körül. A felnőtt madárnak nem lehetnek a fiatal példányokra jellemző tollai, főleg akkor, ha valamilyen versenyen vagy kiállításon vesz részt.


ÁLTALÁNOS ÁLLAPOT

Egy versenyen való részvételhez elengedhetetlenül fontos, hogy a Gould Amandina jó általános és kitűnő egészségi állapotban legyen, illetve a testén sehol ne legyen bármilyen eltérés. A lábainak és a tollazatának egyaránt tisztának kell lennie.

ÁLTALÁNOS BENYOMÁS

Az általános benyomás, amit a madár a bíróra tesz, annak meg kell felelnie a standard elvárásoknak. Biztos, hogy jó benyomást kell egy madár akkor, ha azon kívül, hogy szép, tiszta és kitűnő egészségi állapotban is van. Az alábbi problémák büntetendők: rossz egészségi állapot, nem fogó vagy szabálytalan ujjak, sérülések, sebek, túl hosszú karmok, vastagon pikkelyes lábak...


A TOJÓ GOULD AMANDINA JELLEMZŐI

FEJ

A fekete színű tollak jelenléte kis mértékben engedélyezett.
A csőr ugyanolyan, mint a hímeké, kivéve a párosodási időszakban, amikor is sárgás-narancssárgás-pirosas árnyalattól indulva egészen a fekete lesz.
Vörösfejű: a fej színe megegyezik a hím feje színével, annyi különbséggel, hogy a tojóknál a fekete színű tollak jelenléte kis mértékben engedélyezett, mert nagyobb mennyiségű eumelanin van a tojóknak, ami bizonyos területeken raktározódik, ezt hívják off-limits-nek a nyakszirten és a csőr körül. A nagy mértékű fekete pigmentek megjelenése viszont már büntetendő.
Feketefejű: kevésbé tiszta a fej rajzolata, mint a hímeknél.
Sárgafejű: az arc rajzolata hasonló a híméhez, de a színének a lehető legtisztábbnak kell lennie erős narancs pigmentekkel. Mint ahogy a vörösfejű példányoknál, itt is elfogadott a fekete színű tollak kis mértékű megjelenése, de a nagyobb mérték már büntetendő.SZEM

Ugyanolyan, mint a hímé.

NYAKSZIRT ÉS NYAK

Ugyanolyan, mint a hímeké, csak kevésbé tiszta színezetű.

MELLKAS

A világos vagy lila színű mellkasnak fénylőnek kell lennie és nem lehet benne semmilyen fehér szín. A mellkas és a has körvonalának jól láthatónak és szabályosnak kell lennie harmonikus ívben.

HAS ÉS OLDAL

Kevésbé élénk sárga, mint a hímeknél.

A VÉGBÉL TERÜLETE

Fehér.

HÁT

Fűzöld.

SZÁRNYAK

Fűzöld, az evezők barna tónusa hibának számít.

FAROKCSONT

Megegyezik a hímével.

FAROK

Fekete. A villa ami a három fő kormányzó tollból áll, kb. 1 cm hosszú.

CSŐR

A feketefejűnél szürkés gyöngyfehér pirossal véggel vagy szürkés gyöngyfehér sárga véggel a sárgafejű hordozók esetében.
A vörösfejűnél szürkés gyöngyfehér piros véggel
A sárgafejűnél gyöngyfehér narancssárgás-szürkés véggel.

LÁBAK

Megegyezik a hímével.

MÉRET ÉS FORMA

13,5 cm-nek kell lennie + a villa, ami ennél a nemnél kb. 1 cm. A forma hasonló a hím formájához, csak egy kicsit kisebb.

TESTTARTÁS

Megegyezik a hímével.

TOLLAZAT

Megegyezik a hímével.

ÁLTALÁNOS ÁLLAPOT

Megegyezik a hímnél leírtakkal, csak a tollazata kicsit sötétebb.

ÁLTALÁNOS BENYOMÁS

Megegyezik a hímnél leírtakkal.

A GOULD AMANDINA FŐBB HIBÁI

A standardnál kisebb méret.
Lapos fej.
Szűk nyak.
A szem magasságában szűkülő fej.
Előreugró homlok.
Túl lapos vagy megnagyobbodott has.
Összeakadt vagy lefelé lógó szárnyak.
A standardhez képest túl hajlott vagy egyenes tartás.
Túl széles állkapocs vagy keresztezett.
Hajlott hát.
A standardnál szélesebb vagy csavartabb ujjak.

A SZÍNRE VONATKOZÓ HIBÁK

A nyak és a mellkas magasságában nehézkes határvonal.
Nem folyamatos és nem szabályos vonal a mellkason.
Vörösfejű narancssárga területekkel.
Szürke árnyalatok a feketefejűnél.
Fehéres vagy még világosabb foltok a mellkason.
Barnás árnyalatok.
A háton sárgás színek vagy a normális fűzöldnél világosabb szín.
Szürke nyak.
A nyak és a mellkas között a kék szín hiánya.
Szabálytalan, nem folytonos dísz.
Főleg a rossz fehér mellkason a lila és árnyalatainak megjelenése.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.